Kuchnia hiszpańska to jedna z najzdrowszych na świecie i powszechnie uważana za smaczną.
Chętnie sięgają po nią osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy, a także zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy. Dania śródziemnomorskie są komponowane w taki sposób, że dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych.
Wspólnym mianownikiem dla różnych odmian diety śródziemnomorskiej jest fakt, że mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego słyną z gościnności i zamiłowania do gotowania.
Nie bez przyczyny wielu najsławiniejszych szefów kuchni pochodzi właśnie z Hiszpanii.
Podstawę tej diety stanowią ryby, owoce morza, które są bogatym źródłem białka i mają zaledwie 2% tłuszczu, świeże warzywa, owoce.
Ponadto królują tu aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek. Mimo, że w wielu krajach potrawy śródziemnomorskie mają różne oblicze, łączy je niska kaloryczność, korzystny wpływ na układ krążenia, a przede wszystkim lekkość.
Hiszpańskie sery są niskokaloryczne, co sprawia, że nawet spożywanie ich w dużych ilościach nie przyczynia się do przybierania na wadze.
Umiarkowane spożycie czerwonego wina chroni przed rozwojem niektórych chorób cywilizacyjnych.
Kuchnia śródziemnomorska i z drugiej strony niezwykły klimat powodują, że coraz więcej osób z całego świata staje się posiadaczami nieruchomości w Hiszpanii.
Tradycyjne dania gastronomii hiszpańskiej to:
- Tortilla– to omlet z ziemniaków i jajek smażony na oliwie. Tortilla występuje w wielu różnych odmianach, często z dodatkami takimi jak cebula, grzyby lub fasola. Tortilla może stanowić zarówno podstawę głównego dania, jak i pełnić funkcję tapas, czyli przekąski.
- Gazpacho– rodzaj chłodnika z ogórków, cebuli, papryki, pomidorów, octu winnego, i oliwy, podawany z grzankami. Gazpacho to według Hiszpanów idealna propozycja na upalne dni – szczególnie u nas w Torrevieja- danie zarówno pożywne, jak i orzeźwiające. Czasami gazpacho przygotowuje się też z dodatkiem owoców morza.
- Patatas bravas– ziemniaki pokrojone w kostkę i smażone na głębokim oleju, danie podawane jest z pikantnym sosem.
- Paella– danie po raz pierwszy stworzono w połowie XIX wieku. W skład potrawy wchodzi mięso z kurczaka i z królika oraz ryż i przyprawy. Paelle przyprawia się obowiązkowo szafranem, który nadaje potrawie nie tylko właściwy smak, ale też odpowiedni kolor. Całość podawana jest na patelni. Niektóre wersje paelli przygotowuje się z owocami morza lub rybami, szczególnie w regionie Walencji.
- Jamon serrano– surowa, podsuszana szynka z udźca wieprzowego lub łopatki. Uważa się, że szynka serrano jest delikatniejsza nawet od szynki parmeńskiej.
- Sangria – pyszne wino z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu.
A którą z powyższych Ty jadłeś ostatnio?
Jeżeli chciałbyś ich skosztować to nie czekaj i przyjedź na słoneczne wybrzeże Costa Blanca.